Informatie over het project en werkzaamheden in de Niemeyer fabriek

Informatie voor omwonenden

Op deze pagina vind je informatie over de ontwikkeling van Niemeyer. Denk aan relevante documenten, de stand van zaken van het project en het laatste nieuws.

Downloads:

Agenda voor omwonenden

Stand van zaken project

Op 16 juli 2024 is het college van B&W akkoord gegaan met het door MWPO opgestelde vestigingskader voor de locaties aan de Paterswoldseweg en de T.D. Niemeyerstraat. Het kader is opgesteld door vastgoedontwikkelaar MWPO in samenwerking met Campus Groningen en de gemeente. Dit besluit maakte het mogelijk voor MWPO om in augustus 2024 eigenaar te worden van de Niemeyer locaties. 

Wat staat er in het Vestigingskader?

Het vestigingskader is géén definitieve uitwerking van hoe Niemeyer eruit komt te zien. Het is een uitwerking van de plannen op hoofdlijnen. De hoofdlijnen gaan over de programmatische -, stedenbouwkundige- en landschappelijke visie. Daarnaast staat in het vestigingskader de participatiestrategie en het proces rondom de cultuurhistorische waarde van de fabriek. De onderdelen in het kader passen écht bij hoe de gemeente de invulling van de Niemeyer fabriek graag ziet. Géén woningen, maar een goede mix tussen de gewenste ‘broedplaatsen’, commerciële bedrijvigheid én een culturele publieksfunctie, met digitaal als verbindend thema. Ook blijft de Niemeyer fabriek een herkenbare plek in onze stad. Op basis van het vestigingskader hebben MWPO en de gemeente Groningen een intentieovereenkomst gesloten.

Wat is het vervolg?

MWPO is in samenwerking met Campus Groningen en de gemeente nu bezig een zogenaamd ontwikkelkader te maken. In dit ontwikkelkader staan de meer concrete plannen over hoe we van de voormalige fabriek een levendige plek maken. Om te komen tot dit ontwikkelkader gaat  MWPO in gesprek met buurtbewoners en andere geïnteresseerden. In het najaar van 2024 is MWPO gestart met deze gesprekken om mee te denken over de toekomstige ontwikkeling. Rondom de zomer van 2025 moet de gemeenteraad het ontwikkelkader vaststellen. Dan starten de ruimtelijke procedures om de bestemming van de fabriek te veranderen naar de functie.

De transformatie is gestart: van gesloten tabaksfabriek naar een inspirerende en open ontmoetingsplek voor iedereen.

Veel gestelde vragen:

  • MWPO is een Groningse vastgoedontwikkelaar en is vooral actief in bestaand stedelijk gebied. Wij kiezen voor toplocaties, markante panden en beeldbepalende hotspots. Door transformatie van een bestaand gebouw of het toevoegen van nieuwbouw maken we mooie woonprogramma’s en innovatieve werk-, horeca- en retailconcepten.

  • Het openstellen van het terrein zorgt voor meer activiteit en aanwezigheid op het terrein van bezoekers en gebruikers, waardoor ook de sociale controle vergroot. Dit heeft ook een relatie met de programmering en openingstijden van de fabriek. Veiligheid is een onderwerp waar we in de rest van het ontwerpproces bij stil staan.

  • De fabriek krijgt meerdere ingangen, in ieder geval aan de voorzijde aan de Paterswoldseweg, in de industriestraat en achter op het terrein bij de Piet Heinstraat. Ook de Buurtstraat is straks openbaar toegankelijk. In het ontwerpproces wordt gekeken naar de definitieve routing en invulling. De buurtstraat wordt géén doorgaande verbinding voor auto's.

  • Je kan contact met ons opnemen via het contactformulier of telefonisch via 050 - 21 11 778 

  • Bewoners en geïnteresseerden kunnen informatie op onze website vinden. Daarnaast kunnen ze zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Contact met ons opnemen kan via het contactformulier.

  • Op de pagina voor omwonenden pagina onder het kopje ''downloads'' staan brieven en documenten over de ontwikkeling.

  • Mocht je vragen hebben of een klacht hebben die je met ons wilt delen, neem dan vooral even contact met ons op via het contactformulier. Ook voor ideeën/suggesties/wensen kun je contact met ons opnemen.

  • Tijdens het bouwproces houden wij de omgeving op de hoogte via de nieuwsbrief voor omwonenden en communiceren we werkzaamheden of bijzonderheden op de website. 

  • We vinden het verhaal van Niemeyer een belangrijk onderdeel binnen de ontwikkeling. We willen dit verhaal dan ook behouden én het verhaal verder vertellen: van tabaksfabriek in de oude economie, naar een open en groene ontmoetingsplek vol frisse lucht.

  • Het zuidelijke deel van de fabriek heeft de gemeente aangewezen als "karakteristiek" en dat houdt in dat de karakteristieke eigenschappen zoveel mogelijk moeten worden behouden. In het ontwerp houden wij hier rekening mee.

  • Dat is nog niet bekend, maar we richten op een mix van functies met verschillende openingstijden.

  • Projectontwikkelaar MWPO heeft in augustus 2024 de fabriek van British American Tobacco gekocht. Zeer recent heeft ook de gemeente een klein deel van de fabriek aangekocht ten behoeve van broedplaats & cultuur.

  • Het grootste deel zullen digitale bedrijven zijn in iedere levensfase. Binnen de fabriek hanteren we een mix van cultuur, creativiteit en innovatie, in samenhang met het overkoepelende thema: digitale transformatie.

  • Leuk dat je interesse hebt! Neem vooral even contact met ons op via het formulier op de pagina ondernemen . Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.

  • We zijn op dit moment samen met de gemeente aan het kijken naar de invulling van de culturele functies, het is nog niet bekend wat de precieze invulling hiervan wordt.

  • De komst van een hotel is nodig voor de realisatie van de totale businesscase van de fabriek en uit onderzoek blijkt dat er behoefte is aan deze voorziening. De beoogde locatie van het hotel is aan de westzijde, op de plek waar eerder de loods en het laaddok was gesitueerd. Hiervoor is gekozen vanwege de beschikbare ruimte en de stedenbouwkundige inpassing. Daarnaast is het realiseren van woningen door de gemeente uitgesloten op deze locatie. Ook hebben we hiervoor gekozen omdat we vinden dat dit bijdraagt aan de sociale veiligheid buiten de kantooruren en omdat het goed aansluit bij de overige functies op het Niemeyer terrein.

  • De komst van een hotel is belangrijk onderdeel van de ontwikkeling op het Niemeyer terrein. De afmeting past binnen de
    gebouwenvelop van het vestigingskader. De vormgeving, de exacte (concept)invulling en exploitant van het hotel staan nog niet vast. Het hotel is onderdeel van het planconcept en wordt meegenomen in de uitwerking van het nog op te stellen ontwikkelkader. De gemeenteraad zal nog een besluit moeten nemen op dit ontwikkelkader en toestaan dan de bestemming wordt gewijzigd.

  • De hoogte van het hotel ligt nog niet vast, wel is er een bouwenvelop (een zoekgebied met maximale afmetingen waarbinnen het hotel moet passen). Het hotel heeft een bepaald volume nodig voor een haalbare businesscase. We horen we de nadrukkelijke zorg van velen over de bouwhoogte. Dit punt nemen we dan ook mee in de verdere uitwerking.

  • Dit verzoek kunnen we onderzoeken met de gemeente en in overleg met de omgeving. 

  • We zetten in op een autoluw terrein, dat wil zeggen dat we willen stimuleren dat bezoekers lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar Niemeyer komen. De parkeerplaatsen, die wij op het terrein gaan realiseren, komen niet op maaiveld (dat willen wij zoveel mogelijk vergroenen), maar in een gebouwde voorziening bij het hotel. Bij het woonensemble wordt geen parkeren toegevoegd. De nieuwe bewoners zullen ook geen parkeervergunning krijgen voor de openbare ruimte. Bedrijven die afhankelijk zijn van een grote automobiliteit, lijken hiermee niet passend te zijn in Niemeyer.

  • Vanuit gemeentelijk beleid is het niet zomaar mogelijk om bomen te kappen, de gemeente stuurt aan op behoud. Waar kan zullen deze dus behouden blijven. Mocht er wel gekapt worden, dan is er ook een compensatieplicht om nieuwe bomen toe te voegen. Zowel MWPO als de gemeente hebben de ambitie om het terrein te vergroenen. 

  • Het wordt steeds drukker in de stad, de Suikerzijde krijgt er zo’n 5.000 woningen bij en daardoor neemt ook de drukte in de omgeving toe. De Peizerweg heeft nu zo’n 8.000 tot 10.000 fietsers en is in de huidige situatie al druk. Door de verkeersstromen te splitsen wordt de Paterswoldseweg in de toekomst ontlast.

    Deze nieuwe ontsluiting zorgt bovendien voor een snelle route en een veilige omgeving voor fietsers en wandelaars.

  • Het terrein wordt open. Dat betekent dat de hekken weg gaan en het terrein toegankelijk wordt. In het ontwerpproces wordt gekeken naar de definitieve routing, veiligheid en invulling.

  • Waar mogelijk zullen de bomen behouden blijven. Vanuit gemeentelijk beleid is het ook niet zomaar mogelijk om bomen te kappen. Mocht er wel gekapt worden, dan is er ook een compensatieplicht om nieuwe bomen toe te voegen. Zowel MWPO als de gemeente hebben de ambitie om het terrein te vergroenen.

  • We delen de planning van de verschillende participatiemomenten via de nieuwsbrief en deze zijn ook te vinden op de website. Meld je dus vooral aan voor de nieuwsbrief bovenaan deze pagina en houd de website in de gaten.

  • We verzamelen alle opmerkingen en verwerken deze o.a in het participatieverslag waarin per thema een algmene terugkoppeling is inclusief veelgestelde vragen. Daarnaast blikken we tijdens de komende participatiemomenten terug op wat voor input er in eerdere sessies gegeven is en wat er gedaan is met deze input.

  • Dit hebben we beschreven in het participatieplan, deze is onder het kopje ‘downloads’ op de pagina voor omwonenden te vinden. Zodra er iets verandert in de agenda of de planning dan zullen we dit communiceren via de website en de nieuwsbrief.

  • De planning staat beschreven in het participatieplan, deze is terug te vinden onder het kopje ‘downloads’ op de pagina voor omwonenden.

  • We organiseren momenten waar we in gesprek gaan en stakeholders informeren. We luisteren naar zorgen en proberen uit verschillende perspectieven input over de ontwikkeling op te halen.

    MWPO is initiatiefnemer/ ontwikkelaar en beslist welke input wordt meegenomen in het ontwerp en het ontwikkelkader. MWPO vraagt vervolgens toestemming voor de plannen aan de gemeente en het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om het ontwikkelkader vast te stellen. Planvorming en ook participatie kent een aantal fasen:

    Fase 1:  planvorming en participatie door ontwikkelaar; hier zitten we momenteel in.

    Fase 2: besluitvorming door gemeente. Nadat de ontwikkelaar haar huiswerk heeft gedaan en het participatieproces heeft doorlopen zal het college en raad  hierover een besluit nemen.

    Fase 3: Na een besluit van college en raad zullen de plannen ook publiekrechtelijk mogelijk moeten worden via een ruimtelijke procedure. Deze staat open voor formeel beroep/bezwaar.

  • We leveren niet alles tegelijkertijd op. Uitgangspunt is dat het eerste deel opgeleverd wordt in 2027. De planning is afhankelijk van onder andere publieke besluitvorming.

  • Het vestigingskader is géén definitieve uitwerking van hoe Niemeyer eruit komt te zien. Het is een uitwerking van de plannen van MWPO en Campus Groningen op hoofdlijnen op basis waarvan de gemeente ontheffing heeft verleend voor de WvG. De hoofdlijnen gaan over de programmatische -, stedenbouwkundige- en landschappelijke visie. Daarnaast staat in het vestigingskader de participatiestrategie en het proces rondom de cultuurhistorische waarde van de fabriek. Het vestigingskader is vastgesteld in juli 2024 door het college van B&W. Vervolgens is op basis van het vestigingskader tussen MWPO en de gemeente Groningen een intentieovereenkomst gesloten. De kaders uit dit document liggen daarom vast. Ook heeft de gemeente ontheffing gegeven voor de WvG waardoor MWPO de fabriek en bijbehorende percelen in augustus 2024 kon verwerven

  • MWPO is in samenwerking met Campus Groningen en de gemeente nu bezig een zogenaamd ontwikkelkader te maken. Dit is de uitwerking en concretisering van het Vestigingskader.

    In dit ontwikkelkader staan de meer concrete plannen over hoe we van de voormalige fabriek een levendige plek maken. Hierin
    worden de uitwerking van het landschapsontwerp (het openbaar gebied), de verkeerskundige uitgangspunten, de programmatische invulling van de fabriek, de uitwerking van het ontwerp van de fabriek en de uitgangspunten qua programma, beeldkwaliteit en ruimtelijke inpassing voor zowel hotel als woonensemble vastgelegd. Het ontwikkelkader wordt voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling.

Nieuws: