Niemeyer ontwikkelen tot een campus van de regio, voor iedereen
Digitaal als verbindend thema
MWPO bereikt overeenstemming
MWPO heeft overeenstemming bereikt met British American Tobacco (BAT) over de ontwikkeling van de Niemeyerfabriek en heeft Campus Groningen gevraagd om samen te werken aan de programmering, om deze plek te ontwikkelen tot inspirerende plek, met blijvende impact voor alle Groningers. Vanwege het voorkeursrecht van de gemeente Groningen, wordt in nauw overleg met de gemeente het plan verder vormgegeven. De eerste ideeën van die plannen zullen gepresenteerd worden door MWPO en Campus Groningen tijdens Let’s Gro op donderdag 2 november 2023.
Sterke behoefte
Groningen is een stad met veel ondernemerschap, kennis, initiatief en potentie op digitaal gebied.
Campus Groningen heeft in opdracht van de gemeente en provincie Groningen de behoefte en investeringsbereidheid vanuit de digitale sector verkend en een economische businesscase opgesteld. Hierbij wordt vanuit ondernemers het belang van ruimte voor ontmoeting, leren en werken, onderwijs en expliciet ruimte voor starters aangegeven. Meerdere grote partijen zien kansen voor huisvesting. Dit zou een belangrijke plek in Groningen moeten worden, voor iedereen.
“De Niemeyerfabriek heeft alle potentie om opnieuw van grote betekenis te zijn voor de stad en regio. Vanuit die wens werkt MWPO samen met Campus Groningen aan de invulling voor de voormalige tabaksfabriek”
Edward van der Meer, directeur Campus Groningen
De ambitie is om van de Niemeyerfabriek een hotspot te maken voor een mix van bedrijvigheid, cultuur en beleving. Een inspirerende plek die bijdraagt aan de toekomst en welvaart van Groningen. Het moet een plek zijn waar je graag komt, waar je kan werken, sporten, waar ruimte is voor cultuur, kunst, events en inspiratie.
Digitalisering raakt iedereen
De digitale sector is geen afgebakend landschap, de digitalisering is overal en raakt iedereen. Digitale vaardigheden zijn zelfs een randvoorwaarde om mee te blijven doen in de maatschappij en op het werk. MWPO en Campus Groningen gaan daarom aan de slag om te kijken hoe er van het Niemeyer terrein een "campus" gecreëerd kan worden met massa, magneetwerking en blijvende impact. “Een plek waar de digitale sector voor de hele regio ontplooit kan worden en waar we samenwerken aan de toekomst van het Noorden”, vult Van der Meer aan. Campus Groningen zal in de uitvoering van het concept voor de locatie betrokken blijven bij het locatie-, community- en programma- management.
Het vervolg
De komende periode gaan Campus Groningen en MWPO in gesprek met Groningers, de gemeente en de provincie Groningen, ondernemers en omwonenden om de plannen verder uit te werken en aansluiting te vinden bij de besluitvorming van de gemeente Groningen. De Niemeyerfabriek is c.a. 40.000m2 groot en bestaat uit meerdere bouwdelen. Om deze significante ruimte tot een prachtige en impactvolle plek om te toveren, is daarom ook de input van iedereen nodig. Via een online formulier is de mogelijkheid gecreëerd om een bijdrage te leveren. Vanuit Campus Groningen is Koen Atema aangesteld als projectleider en aanspreekpunt.